Hinayana, het pad van bevrijding ( introductieles )

Leiden/buddha_gold.jpg
Datum:
woensdag 12 februari 2020 (20:00 -22:00)
Plaats:
Shambhala Meditatie Centrum Rotterdam
Leraren : Lida Hospers & Anne Stiggelbout
Coördinator : Joke Bruijnen-Bonsang
Contactpersoon :
Open introductie en eerste les van de cursus

Na jaren van onderzoek van de geest in meditatie kwam de boeddha tot inzicht zittend onder een grote boom. Hij trok vervolgens de wereld in, waar hij nog 45 jaar lesgaf. Zijn leringen zijn verzameld en doorgegeven door zijn volgelingen. Het lesgeven van de boeddha wordt ook wel “Het draaien van het wiel van de dharma” genoemd. Er is een eerste, een tweede en een derde draaiing, waarin de leer steeds verder wordt uitgewerkt.

Het eerste draaien van het wiel bevat de eerste leringen van de boeddha over de Vier edele waarheden: er is lijden, er is een oorzaak, er is ophouden en er is een pad naar bevrijding. Zij worden ook het Hinayana genoemd, letterlijk: het kleine voertuig. Ze zijn gericht op jou en mij, en ze zijn bedoeld om eenieder te bevrijden uit gewoontepatronen en ideeën die ons steeds weer gevangen zetten. De onderwerpen in de Hinayana zijn moraliteit, meditatie en inzicht, met name in zelfloosheid.

Het is een proces van studie, beoefening en samen delen wat we gelezen hebben of wat de stof bij ons oproept. Met deze cursus beginnen we weer bij het begin van de boeddhistische leer, met de wens dat het inzicht uit de Hinayana ons zal helpen om wakker en vrij in het leven te staan.”

 

Deze eerste les op woensdag 12 februari is een kennismaking en introductie van de stof. Deze is open en toegankelijk voor iedereen. De werkwijze en de literatuur worden toegelicht en daarna kun je besluiten of je mee wilt doen met de volledige cursus. Weet je al dat je mee wilt doen aan de cursus, meld je dan alsjeblieft aan voor zowel deze kennismaking als voor de cursus.

De cursus bestaat uit 11 maandelijkse bijeenkomsten en omvat een uitvoerige inleiding in de Hinayana, de eerste leringen uit de boeddhadharma. De basistekst is in het Nederlands. Deelnemers lezen de stof, overdenken, beoefenen en wisselen uit in een groep die maandelijks samenkomt. Beurtelings wordt een samenvatting of overweging gegeven van wat er gelezen is. Heb je zin om op deze manier mee te doen dan ben je van harte welkom. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

  • Begeleiding Lida Hospers en Anne Stiggelbout
  • Data: woensdagen 12/2 (open introductie), 11/3, 15/4, 13/5, 10/06, 08/07, 09/09, 14/10, 11/11, 09/12 en in 2021: 13/01 (alle avonden 20:00-22:00, behalve 13/01; dan starten we om 19.30 tot 22.00)
  • Kosten: 175 euro; Leden 140 euro;  Jongeren/minima 90 euro. Reader inbegrepen.  
  • Zelf aanschaffen: The Path of Individual Liberation, Chögyam Trungpa, ed. Judith Lief (verkrijgbaar via o.a. bol.com en amazon.de, let op dat de levertijden wel lang kunnen zijn)