Traditiehouders


Chögyam Trungpa Rinpoche 

Chögyam Trungpa Rinpoche (1939-1987) is de oprichter van de Shambhala-organisatie. Hij werd geboren in Tibet en opgeleid in de kloostertraditie van het Tibetaans Boeddhisme. Voorafgaand aan zijn vlucht uit Tibet in 1959, was hij leider van een groot kloostercomplex.

Nadat hij getuige was geweest van de ondergang van zijn eigen cultuur en hij ervoer hoe vol onrust en pijn de wereld was, ging Chögyam Trungpa een periode van zelfreflectie en meditatie in. Hij kwam tot het besef dat de oude leer van Shambhala relevanter en noodzakelijker was dan ooit, gezien de enorme uitdagingen waarmee onze aarde wordt geconfronteerd. Vanaf de zeventiger jaren begon hij een maatschappelijke visie te presenteren dat uitgaat van de inherente goedheid van de hele mensheid .

Chögyam Trungpa voelde dat de mensheid op een kruispunt stond. Als het een betere wereld wil creëren, moet het zijn aanpak baseren op mondiaal respect voor de fundamentele menselijke waardigheid. Dit is de kernboodschap van Shambhala.

Publicaties door Chögyam Trungpa

  • De mythe van de vrijheid en het pad van meditatie. Servire, Katwijk aan Zee, ’89.
  • Spiritueel materialisme doorsnijden. Servire, Cothen, ’90.
  • Shambhala, de weg van de krijger. Servire, Utrecht, ’96.
  • De grote Oostelijke zon, de wijsheid van Shambhala. Servire, Cothen, ’00.

De lijst van publicaties is nog langer, zie de website van Shambhala Publications (Engels) of informeer bij een van de centra voor advies.

Sakyong Mipham Rinpoche

Sakyong Mipham is de oudste zoon van Chögyam Trungpa Rinpoche, werd in 1963 geboren in de geboorteplaats van de Boeddha, Bodhgaya in India, als Ösel Rangdröl Mukpo. Zijn vroegste jaren bracht hij met zijn moeder door in een Tibetaans vluchtelingendorp in Noord-west India. Toen hij zeven jaar oud was, kwam hij naar het westen waar zijn vader hem verder opvoedde op een manier die niet al teveel verschilde van een gewone westerse opvoeding. Hij werd opgeleid in de V.S. en studeerde ook enige tijd in Oxford in Engeland. In het besef dat zijn zoon hem later als leraar zou opvolgen, begeleidde Trungpa Rinpoche zijn opleiding zorgvuldig.

Vanaf 1990 nam hij – op verzoek van de grote leraren uit de Tibetaanse traditie – de leiding over van het netwerk van meditatie- en studiecentra dat zijn vader had opgericht. Een van zijn eerste formele handelingen was het onderbrengen van de organisatie onder één paraplu: Shambhala.

Informatie over recente ontwikkelingen in de Shambhala organisatie en rond Sakyong Mipham Rinpoche is te vinden op de pagina Ontwikkelingen

Publicaties door Sakyong Mipham

  • Fundamentele goedheid, uitgeverij Ten Have, 2013
  • Running Buddha, uitgeverij Ten Have, 2012
  • Meester over je eigen leven, uitgeverij Ten Have, 2007
  • Je geest als bondgenoot. Servire, Utrecht, 2003