Dagelijks Leven Cursussen


Hieronder vind je een overzicht van de cursusreeks van de Dagelijks Leven serie.

Cursus 1 | Meditatie in het dagelijks leven

In de aansluitende cursus Meditatie in het dagelijks leven verdiepen we onze ervaring en inzicht in meditatie met praktische tips: hoe kunnen we meditatie-beoefening een vaste plaats geven in ons drukke leven? Elke cursusavond biedt gelegenheid om van gedachten te wisselen over wat je in je meditatiebeoefening bent tegengekomen.

Cursus 2 | Tevredenheid in het dagelijks leven

Je verdiept de meditatie-ervaring door het ontwikkelen van tevredenheid en eenvoud. Je hebt voldoende aan wat je hebt. We verkennen hier de basis van de hinayana-leer uit het boeddhisme en ervaren wat meditatie-in-actie in het dagelijks leven betekent. Pijnlijke omstandigheden en emoties houden ons gevangen in gewoontepatronen. Door te begrijpen hoe dit werkt, kun je je meer gaan openstellen voor je aangeboren goedheid.

Cursus 3 | Vreugde in het dagelijks leven

Door de beoefening van het edele hart van de mahayana-leer opent zich het pad van mededogen. Met behulp van hele praktische methodes kunnen we vriendelijkheid ontwikkelen voor onszelf en voor anderen. De nadruk in dit programma ligt op het plezier en de energie die voortkomen uit discipline.

Cursus 4 | Onbevreesdheid in het dagelijks leven

In dit programma verbinden we meditatie met de uitgestrekte ruimte die ons begrip te boven gaat. We verkennen de boeddhistische leer van leegte en helder zien. Meditatie ontsluit hier de grondeloosheid, onvoorspelbaarheid en creativiteit van de wereld zoals die is. Door te onderzoeken hoe gevoelens van hoop en vrees ons gevangen houden, leren we onze vleugels onbevreesd uit te slaan.

Cursus 5 | Wijsheid in het dagelijks leven

Dit programma verkent het hoogste krijgerstadium, dat van de Draak die “speelt in de ruimte” en hemel en aarde verenigt in zijn activiteit. Dit stadium is verbonden met de Vajrayana-leer van het boeddhisme, waarin de leraar of meesterkrijger een grote rol speelt en het heilige van de wereld zichtbaar begint te worden.

De deelnemers ontvangen instructies om verwarde emoties en situaties te transformeren tot wijsheid. Je hoeft je niet langer door hindernissen ontmoedigt of uit het veld geslagen te voelen. Door visie en kracht kan de krijger alles wat zich voordoet speels omarmen en als onderdeel van het pad zien. Op deze manier ontwikkelt hij de vaardigheid om aan het welzijn van de wereld bij te dragen.