Shambhala Nederland

Shambhala Nederland is onderdeel van een internationale gemeenschap van beoefenaars van boeddhistische meditatie en andere contemplatieve disciplines. De Shambhala-­boeddhistische traditie biedt een compleet pad aan van meditatie‑beoefening en studie. Dit pad gaat uit van de fundamentele goedheid en natuurlijke wakkerheid van ons hart. Via beoefening en studie kun je eigenschappen ontwikkelen die het welzijn van jezelf en anderen bevorderen. Het Shambhala-pad is niet alleen een spiritueel pad van meditatie en studie om ons te helpen met onze geest te werken – het is ook een manier van werken met anderen en in de maatschappij. Hoewel er een sterke nadruk gelegd wordt op de beoefening van meditatie en periodes van retraite, gaat het erom je plaats in de wereld in te nemen en anderen te helpen. Dit is geen pad van je terugtrekken uit de wereld, maar van betrokkenheid met de wereld en emphatie met anderen. De beoefenaars van de Shambhala-boeddhistische leer vormen een contemplatieve gemeenschap, om elkaar bij te staan in hun beoefening en op hun pad in de wereld.

Centra in Nederland

Shambhala Nederland heeft verschillende centra en groepen die cursussen aanbieden, -(gratis) meditatie-begeleiding en veel gelegenheid tot mediteren. Ook omvat Shambhala contemplatieve kunstvormen zoals Kado (Japans bloemschikken), Kyudo (meditatief boogschieten) en Miksang (contemplatieve fotografie).
We zijn een non-profit organisatie die bestaat dankzij de inzet van de talloze vrijwilligers binnen onze gemeenschap.

Elk centrum en groep heeft een eigen bestuur. Alle directeuren en coördinatoren vormen tezamen weer het bestuur van de regio Nederland.

Oprichters

De Shambhala-organisatie werd opgericht door Chögyam Trungpa Rinpoche en na zijn overlijden voortgezet door zijn zoon, Sakyong Mipham Rinpoche, beiden westers georiënteerde Tibetaanse meditatieleraren. Behalve traditiehouders van de Shambhala traditie, behoren zij ook tot de Kagyu-, en Nyingmaschool van het Tibetaanse boeddhisme.

ANBI

Shambhala Nederland in een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Giften zijn daardoor aftrekbaar van de belasting. Volgens de wet dient per 1 januari 2016 specifieke informatie over elke ANBI te vinden zijn op de websites. Bekijk ANBI informatie