Meditatie-begeleiding


Meditatie-begeleiding is aan te raden, vooral als je net begint. Ook is het is belangrijk te weten waarom je mediteert en met welke visie. Daarom is het verstandig hierover met iemand in gesprek te gaan. Bij een Shambhala Centrum vind je meditatiegidsen of –instructeurs die je graag helpen. Op jouw verzoek kun je rekenen op een persoonlijke meditatie-begeleiding.

Deze begeleiding is kosteloos en verplicht tot niets. Een meditatiegids of –instructeur kan bijvoorbeeld het volgende voor je doen:

  • persoonlijke meditatie-instructie geven die aansluit bij je eigen behoeften;
  • je op weg helpen om ook thuis te gaan mediteren;
  • luisteren zonder oordeel, zodat je je eigen wijsheid ontdekt;
  • je begeleiden bij je kennismaking met Shambhala ;
  • als vraagbaak voor een passende keuze van meditatieprogramma’s en andere activiteiten;
  • vragen rond lidmaatschap van een Shambhala Centrum beantwoorden.

Meditatiegidsen en –instructeurs

Meditatiegidsen en –instructeurs zijn ‘collega-studenten’ op het meditatie-pad. Zij hebben ervaring en zijn opgeleid om je te begeleiden. Voor dit doel bestaat een uitgebreid opleidingstraject met verschillende niveaus. Deze vorm van coaching van studenten door studenten is bij meditatieve tradities uitzonderlijk. Het vertrouwen dat Chögyam Trungpa daarmee als leraar in zijn eigen studenten stelde, is uniek.

Meditatie in een Shambhala centrum

“Wakker” worden houdt in dat we onze verwarring duidelijker zien.

— Chögyam Trungpa, De Mythe van Vrijheid en het Pad van Meditatie

Boeken als meditatie-begeleiding

Het is behulpzaam om naast meditatie-beoefening boeken hierover te lezen. Hierdoor herken je dingen die je tegenkomt tijdens je beoefening. Door studie ontwikkel je begrip en inzicht. Er zijn talloze boeken geschreven over meditatie.

Je kunt deze boeken lenen bij de meeste bibliotheken. Je kunt ze ook direct online bestellen de uitgever. Het is ook mogelijk deze boeken aan te schaffen bij een Shambhala Centrum.