Meditatie


Al meer dan 30 jaar kun je vrijblijvend en kosteloos mediteren bij Shambhala. Wekelijks bieden diverse centra open meditatie-sessies. Daar zijn ervaren meditatie-trainers aanwezig voor persoonlijke begeleiding. Dus heb je nog nooit ‘gezeten’, kom gerust langs voor je eerste meditatie-sessie.

Leren mediteren ↗

Bekijk een video met meditatie-instructie en meer informatie

Individuele meditatie begeleiding ↗

Meditatiebegeleiding is aan te raden, vooral als je net begint.

Meditatieprogramma’s

Maak kennis met het aanbod.

Soms is het leven niet eenvoudig, we hebben misschien enorme verantwoordelijkheden, maar vreemd genoeg kunnen we ons juist door compleet stil te zitten met de basisstroom van ons leven verbinden. Het lijkt dus misschien logisch om zo snel mogelijk te leven, maar met zitmeditatie brengen we alles terug tot een heel eenvoudig niveau.

Door meditatie ontwikkelen we openheid naar onszelf en onze omgeving. We oefenen om hier en nu te zijn, zonder oordelen. Vaak denken we over meditatie als iets ongebruikelijks, een heilige of spirituele activiteit. Als we gaan mediteren, blijkt dat meditatie juist heel gewoon is. Het is de kwaliteit van aandacht die aanwezig is in alles wat we doen. Het is belangrijk te begrijpen dat het hierbij niet gaat om te proberen op een ‘hoger niveau’ te komen of een ‘hogere staat van geest’ te bereiken. We zeggen namelijk niet dat onze huidige situatie onwaardig is. Integendeel, de huidige situatie is toegankelijk en onbevooroordeeld, en dat kunnen we gaan zien door de beoefening van aandacht.

Waar kun je mediteren?

Je kunt natuurlijk overal mediteren: thuis of in de natuur, het maakt niet uit. In het Shambhalacentrum vind je een rustige plek is die speciaal voor meditatie is ingericht en dat is behulpzaam. Je kunt alleen of samen gaan ‘zitten’. In een Shambhalacentrum mediteer je samen met anderen. Het voordeel is dat je elkaar hierdoor inspireert. Na een meditatie sessie kun je napraten onder het genot van een kop thee of koffie. Speciaal voor mensen tot 35 jaar hebben we de Buddhist Youth Nights.

Bekijk de meditatie centra in Nederland

Meditatie begeleiding en cursussen

Je kunt altijd langskomen en een afspraak maken met een meditatie-begeleider maken om op regelmatige basis over mediteren en alles wat daarmee verbonden is te praten.
De meeste Shambhala centra bieden elk half jaar een aantal cursussen die gericht zijn op het verdiepen van de meditatie en het verkennen van de Shambhala-boeddhistische leer.

Kijk in de agenda voor het aanbod