Shambhala Meditatie Centrum Rotterdam

Vanwege de corona maatregelen hebben we besloten geen risico te nemen en ons meditatie centrum tot nader bericht te sluiten. Inmiddels zijn er wel diverse mogelijkheden bij ons en andere centra om in een virtuele omgeving met elkaar te mediteren. Zie hier onder of op de algemene agenda van onze  site. Excuses voor het ongemak en we hopen jullie snel en in goede gezondheid weer te zien.

Welkom bij Shambhala Rotterdam

Leren mediteren? Dat kan vrijblijvend bij Shambhala Rotterdam. Boeddhistische meditatie voor iedereen, je bent welkom op 2 vaste momenten per week.De Ziji jongerenavond komt helaas met ingang van oktober te vervallen, jongeren zijn welkom op dinsdagavond of woensdagochtend of vanaf november op de maandelijkse themaavond op de laatste donderdag van de maand. Ook geven we met regelmaat meditatie gerichte trainingen

Shambhala is een internationale gemeenschap van beoefenaars van boeddhistische meditatie en andere contemplatieve disciplines. De Shambhala-­boeddhistische traditie biedt een compleet pad aan van meditatie‑beoefening en studie.

Shambhala is een non-profit organisatie die bestaat dankzij de inzet van de talloze vrijwilligers binnen onze gemeenschap en de giften en bijdragen aan programma’s die we ontvangen.

In Rotterdam zijn we sinds 2012 gevestigd aan de Mathenesserlaan 401b.

We nodigen je van harte uit om een keer langs te komen om kennis te maken. Hieronder geven we je alle praktische informatie over ons centrum.

Wij bieden je wekelijks op meerdere momenten de gelegenheid om bij ons te komen mediteren:

Ziji Nights vervalt met ingang van oktober 2020

Dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur voorlopig via www.whereby.com/shambhala
Woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur voorlopig via www.whereby.com/shambhala

De avonden en ochtenden zijn vrij  toegankelijk voor iedereen. Een financiële bijdrage voor het bijwonen van deze avonden/ochtenden wordt zeer gewaardeerd.

Leren mediteren?

Wil  je kennis maken met ons centrum of met de beoefening van meditatie? Dan vragen we je om voorafgaand aan je komst een mail te sturen naar [email protected] met de avond of ochtend dat je wilt komen. Dan zorgen wij dat er een instructeur is om je wegwijs te maken in het mediteren bij Shambhala. We stellen het op prijs als je een kwartier voor aanvang aanwezig kunt zijn. Na deze instructie ben je welkom op de open meditatiemomenten zoals hierboven beschreven. Jongeren kunnen voor een eerste kennismaking ook terecht op de Ziji avond (zie hieronder).

Lezingen

Op de tweede dinsdag van de maand zijn er regelmatig lezingen over een, aan de meditatie gerelateerd, onderwerp. Zie onze agenda voor nadere informatie. Deze lezingen zijn eveneens vrij toegankelijk.

Overige activiteiten

We organiseren het hele jaar door meditatie cursussen en weekendprogramma’s, waaronder de gestructureerde studie en trainingscyclus de Weg van Shambhala en regelmatig losse weekenden over een boeddhistisch thema. Het volledige programma staat in de agenda. De Shambhala Rotterdam agenda toevoegen aan je mobiel, tablet of computer? Klik hiervoor op het kalender icoontje bij “op de hoogte blijven”.

Ziji Collective Rotterdam (voorheen Buddhist Youth Night)

Helaas hebben we gezien de geringe belangstelling en de corona situatie moeten besluiten de Ziji avonden met ingang van oktober 2020 te laten vervallen.

Update namens bestuur Shambhala Rotterdam over situatie binnen Shambhala

Niet iedereen heeft kennis van of ontvangt alle informatie over recente ontwikkelingen en de in gang gezette veranderingen binnen Shambhala. We geven hier wat belangrijke recente informatie. Shambhala’s spiritueel leider Sakyong Mipham Rinpoche is enige tijd geleden beschuldigd van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Als bestuur van Shambhala Rotterdam nemen we uitdrukkelijk afstand van dergelijk gedrag.

Uiteraard hebben alle berichten grote impact op iedereen die zich op enige wijze betrokken voelt bij Shambhala, of je nu lid, vriend of (regelmatige) bezoeker van ons centrum bent.

Na het horen van de mensen die betrokken zijn bij ons centrum hebben we voorlopige maatregelen getroffen zoals aanpassing van de recitaties en vertrouwenspersonen aangesteld. Daarnaast hebben we verschillende bijeenkomsten georganiseerd om te delen en te helen.

Alle ontwikkelingen hebben daarnaast gevolgen gehad voor de internationale organisatie, de besturing en de financiële situatie van Shambhala.

Afgelopen augustus heeft de Sakyong een Shambhala Board als Bestuur van Directeuren van Shambhala aangewezen om de komende twee jaar de bestuurstaken uit te voeren zonder interventie van hemzelf. Hij zal zich ook niet bemoeien met het aanstellen van leden van die directie. Daarmee is hij voor genoemde periode uit de organisatie van Shambhala getreden en bekleedt hij daar momenteel geen officiële functies. Er zijn natuurlijk veel meer veranderingen nodig. Veranderingen in zo’n grote organisatie, die grotendeels draait op vrijwilligers, nemen veel tijd in beslag. Het Shambhala Board gaat ervan uit dat twee jaar voldoende tijd geeft om het veranderingsproces zorgvuldig te laten verlopen. Op enig moment wordt duidelijk op welke manier en in welke hoedanigheid de Sakyong met Shambhala verbonden blijft.

Er moet de komende tijd veel werk verzet worden, over de acties die in gang zijn gezet wordt met regelmaat gecommuniceerd (zie onderstaande links). Zo blijft het transparant wat er gaande is.  Als bestuur van Rotterdam hebben we het vertrouwen dat er werkelijk zaken gaan veranderen. We kiezen bewust voor openheid over deze zaken naar al onze bezoekers door er hier op onze webpagina aandacht aan te besteden.

Het bestuur van Shambhala Rotterdam blijft zich in de komende periode inzetten voor:

  1. het verspreiden van de Shambhala leer (Dharma) die gericht is op het principe van fundamentele goedheid en de verlichte samenleving
  2. het versterken van de onderlinge band tussen onze leden, vrienden en bezoekers (Sangha).

Suggesties die ons helpen ons centrum met positieve energie voort te zetten zijn van harte welkom.

Deze opsomming van ontwikkelingen en veranderingen is niet compleet. De volgende links verschaffen een vollediger beeld:

Bestuur Shambhala Rotterdam – oktober 2019

Financiën

Ons centrum wordt volledig gedraaid door vrijwilligers en is financieel afhankelijk van donaties en de opbrengsten van de weekendprogramma’s. Toch mogen de kosten geen belemmering vormen voor deelname aan onze programma’s. Studeer je, leef je van een minimum inkomen, of heb je om andere redenen minder te besteden? Geen probleem. Je kunt vóór je registratie korting of gespreide betaling bespreken met onze penningmeester via  [email protected]

Jongeren tot 25 jaar kunnen tegen gereduceerd tarief de meeste programma’s volgen. Dit wordt vermeld bij de prijzen van de diverse programma’s. Vermeld het alsjeblieft wel bij de mededelingen bij registratie. Voor mensen die zich meer kunnen veroorloven is er bij deelname de mogelijkheid om het solidariteitstarief te betalen, daarmee maak je het mogelijk dat mensen die weinig te besteden hebben ook kunnen deelnemen.

We verzoeken iedereen vriendelijk om programma’s vooraf te betalen via NL52 TRIO 0254 6774 52 t.n.v. Shambhala Centrum Rotterdam. Vermeld s.v.p. de titel van het programma. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de betaling.

Shambhala staat geregistreerd als een officiële ANBI instelling, giften aan Shambhala, betalingen aan programma’s en lidmaatschapsbijdragen zijn daardoor aftrekbaar van de belasting.

Voor deelname aan grote internationale programma’s zijn diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden voor leden. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met de penningmeester van Shambhala Nederland via [email protected].

Doneren aan Shambhala Rotterdam kan nu heel eenvoudig met via onderstaande knoppen (klik op een biljet naar keuze)

 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Stuur dan een mailtje naar [email protected] we voegen je dan toe aan de maillinglijst van onze maandelijkse nieuwsbrief. Of volg Shambhala Rotterdam op facebook of instagram (klik onderstaand icoon). Het kalender icoon opent de Shambhala Rotterdam agenda in ics formaat op uw computer, tablet of smartphone. Als je deze kalender toevoegt dan heb je altijd de laatste informatie over onze programma’s en activiteiten bij de hand.

facebook kleincalendar

Adres en contactinformatie

Shambhala Meditatiecentrum Rotterdam
Mathenesserlaan 401b
3023GG Rotterdam
Klik hier voor een plattegrond

Tel. 010-2232598
E-mail [email protected] 

Vervoer

Het Shambhalacentrum aan de Mathenesserlaan 401b in Rotterdam is te bereiken met

  • tramlijn 21 (richting Woudhoek) 23 of 24 (richting Holy) vanaf Rotterdam Centraal (voorkant station naast gebouw Nationale Nederlanden), uitstappen Mathenesserplein iets voorbij de tramhalte linksaf de Mathenesserlaan op lopen (Mathenesserlaan niet oversteken) aan je linkerhand tref je dan ons centrum.
  • tramlijn 4 vanaf CS richting Marconiplein, uitstappen Ruilstraat, Ruilstraat door lopen en Mathenesselaan oversteken.
  • Bus 32 Halte Hooidrift (centrum ligt op 50 meter van de bushalte)

Op de Mathenesserlaan kan na 18:00 en op zondag gratis geparkeerd worden. Voor mensen met een electrische of plug in hybride auto is een oplaadpunt beschikbaar ter hoogte van nummer 403.