Retraite Boeddhistische psychologie


17 juli @ 00:00 – 21 juli @ 00:00

Vijfdaagse meditatieretraite onder begeleiding van Shambhala Dharmaleraar Han de Wit. Tijdens deze retraite onderzoeken we de psychologische inzichten van de Boeddha, die onze meditatiebeoefening kunnen ondersteunen en verdiepen.

Leraar : Han de Wit

Graag nodigen we je uit voor een vijfdaagse meditatieretraite onder begeleiding van Shambhala Dharmaleraar Han de Wit. Tijdens deze retraite onderzoeken we de psychologische inzichten van de Boeddha, die onze meditatiebeoefening kunnen ondersteunen en verdiepen.

Het thema van deze retraite

Tegenwoordig wordt meditatie steeds breder beoefend. Het is niet meer iets uitzonderlijks. Wat de boeddhistische vormen van meditatie betreft, ze gaan allemaal terug op het ontwikkelen van geestelijke stabiliteit (shamatha) en helderheid van geest (vipashyana). Maar wat betekent dat concreet voor onze persoonlijke meditatie-beoefening? Is dat stilzitten en er dan maar het beste van hopen?
In de 2500 jaar van haar bestaan heeft het boeddhisme inzichten ontwikkeld over onze meditatie-beoefening, over geest, emoties, verwarring, ontwaken en verlichte actie. Deze inzichten verschillen nogal van de psychologie zoals wij die in onze westerse cultuur kennen. Dat komt omdat zij zijn voortgekomen uit de beoefening van meditatie zèlf. En juist daardoor kunnen ze op een heel praktische manier onze eigen meditatiepraktijk ondersteunen, inspireren en verhelderen. Dat is waar we in deze studie- en meditatieretraite dieper kennis mee gaan maken.

De begeleiders

Han de Wit, auteur van veelgelezen boeken als Het Open Veld van de Ervaring en De Verborgen Bloei, is een van de vroege studenten van Chögyam Trungpa Rinpoche. Hij is door hem opgeleid en gemachtigd om meditatie- en Dharma-onderricht te geven. Als wetenschapper verwierf Dr. Han F. de Wit internationale bekendheid met zijn onderzoek naar de psychologische inzichten die in spirituele tradities te vinden zijn. Naast Han zal ook Suzanne Prysor-Jones de retraite begeleiden. Zij is Dharmaleraar en verbonden aan het Shambhala-centrum in Montpellier.
 
Naast lezingen en geleide groepsmeditaties zullen beiden ook gelegenheid bieden voor een persoonlijk gesprek. 

Locatie

De meditatiedagen vinden plaats op het landgoed de Kieftskamp

Lindeseweg 6, 7251 NK Vorden
Telefoon: 0575-554433.
Website: www.kieftskamp.nl
 
De kosten voor deze retraite zijn 475 euro als je kampeert op het terrein of thuis slaapt. Wil je een kamer in de Kieftskamp dan zijn de kosten 525 euro.
 
De maaltijden zijn vegetarisch.
 
Er zijn 10 slaapkamers in het landhuis (waarvan 5 éénpersoonskamers en 5 tweepersoonskamers) en ongeveer 20 plekken op het terrein om te kamperen. Maximaal kunnen 30 mensen meedoen. Mocht je interesse hebben, dan is het raadzaam je snel op te geven.

Registratie

Opgave en eventuele vragen graag sturen naar Louise Kleinherenbrink.

Telefoon: 06 238 608 11.
Mailadres: [email protected].
 
Bij je opgave, naast je naam, graag ook vermelding van je adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en slaapvoorkeur.
 
Het geld kan overgemaakt naar:
NL 29 ASNB 08565 53611
ten name van Louise Kleinherenbrink (onder vermelding Retraite Han de Wit ’24).

Tot 15 juni kan kosteloos geannuleerd worden

Details

Start:
17 juli @ 00:00
Einde:
21 juli @ 00:00
Evenement Categorie:

Organisator

Shambhala Nederland

Bekijk alle programma’s van dit centrum