Mediteren op een andere locatie


Wat doe ik als mijn Shambhala Centrum in Leiden binnenkort gaat sluiten? Ik wil doorgaan met mediteren, liefst in een groepje (sangha). Ik kan me aansluiten bij een sangha die nog in leven is, zoals in Amsterdam of Rotterdam. Maar ik kan ook een andere richting kiezen, een andere boeddhistische beleving. Het aanbod is wat mij betreft groot. Ik kan me ook aansluiten bij Art of Living (de beleving en boodschap van Sri Sri Ravi Shankar) waar een vriend die ik van Shambhala Leiden ken, enthousiast over is. Met name is hij enthousiast over de begeleiding van Swami Purnachaitanya, die ook yoga-cursussen geeft. Hij is Nederlander.

Ik weet het nog niet.

Vooralsnog voel ik me prettig bij de boeddhistische meditaties van 30Now. Die kan ik online volgen, terwijl ik op mijn kussen zit of op bed lig. Het is elke ochtend op 10.00 uur en elke keer met een ander thema (zoals loslaten, ontspannen, focussen, lichaamsgerichte oefeningen, maar ook bodyscan, mindfulness en yoga) , begeleid door leraren die allemaal Nederlands spreken en langzaam en geduldig mij door de meditatie leiden. Soms (op zondagavond en maandagavond) is er ook een lezing. Ook interessant. Daar doet ook mijn Shambhala-leraar Han de Wit aan mee.

Ik volg beide met interesse en ik lijk veel te leren. Vooral de rust doet me heel goed. Soms word ik (als ik lig) een half uur na de geprogrammeerde meditatie wakker en blijk ik in slaap te zijn gevallen. Rust doet me dus goed; ik lijk rust nodig te hebben. Meditatie helpt me dus.

Zo ga ik voorlopig ik door. Ik kan vooralsnog de geleide meditatie op elke locatie doen, zolang er maar een computer, iPad of iPhone bij de hand is. Ik kan ook lid worden, wat meer mogelijkheden geeft, zoals herhalingen van meditaties en lezingen.

Er is een (klein) nadeel: ik doe het wel alleen; volgens de begeleidende leraar zijn er soms bijna honderd mensen die de meditatie volgen maar die zie ik niet. Terwijl ik toch ervaren heb dat in een groep onder leiding van een umdze mediteren fijn is en meer verbinding geeft met anderen _ alleen al de nazit met een kopje thee of koffie.

Ik kom zo mijn tijd veel mediterend door. Wat dat heeft mij veel opgeleverd, dankzij Shambhala Leiden. En dat wil ik zo houden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *