Meeting Shambhala: An introduction to the Shambhala Lineage

Rotterdam/TRX108-2.jpg
Datum:
zondag 31 januari 2021 (10:00 -13:00)
Plaats:
Online
Leraar : Walker Blaine
Coördinator : Kea Schelvis
Contactpersoon : Kea Schelvis
Deelnameprijs : 40
Deze video-cursus wordt in het Engels gegeven. Deze cursus verkent kernelementen van de Shambhala-Boeddhistische traditie,namelijk het samengaan van krijgerschap en Boeddhisme.

Kennismaken met Shambhala. Een inleiding tot de Shambhala
traditie.

Als we beoefeningen van een traditie ontvangen, is dat gebaseerd op de relatie tussen een levende traditiehouder – die de stroom van de leer kent en realisatie heeft - en een leerling. Om dat te ondersteunen moet de leerling de traditie waar zij wil instappen begrijpen, in dit geval de Shambhala-traditie, gedragen door Sakyong Mipham Rinpoche.

De Engelstalige video-cursus wordt door Walker Blaine* gegeven.
Tijdens de cursus bekijken we de video’s van de lezingen en is er ruimte voor uitwisseling, vragen en contemplatie. De cursus is bedoeld voor alle beoefeningsniveaus en is de moeite waard voor zowel nieuwe als ervaren beoefenaars. Er is geen verplichte leesstof voor deze cursus.

Omdat deze cursus in november 2020 is gestart kun je je niet meer aanmelden. De cursus vindt voortgang in januari/februari 2021 om de lesstof in zijn geheel te kunnen behandelen. De uitwisseling en evt. vertaling zal door Fenja Heupers verzorgd worden.

Helaas kan de cursus voorlopig alleen per Zoom gevolgd worden. De discussies zullen gezamenlijk plaatsvinden.


Inhoud van de cursus:
De cursus behandelt wat een overdrachtslijn en een traditiehouder zijn; wat meditatie is in het algemeen en wat het is volgens de zienswijze van een traditie. Tevens wordt de visie van fundamentele goedheid en natuurlijke hiërarchie in relatie tot the Rigden en Sakyong behandeld. De belangrijkste figuren uit de Shambhala-traditie worden geïntroduceerd aan de hand van de Bede tot de Shambhala-overdrachtslijn, met nadruk
op Gesar van Ling en de Rigdens. Zij zijn door Chögyam Trungpa genoemd als bron van de Shambhala terma-leer. Tenslotte onderzoekt de cursus specifieke kenmerken van het Shambhala-boeddhisme en de Shambhala-cultuur.

Overzicht:
Les 1:
Overdrachtslijn en traditiehouders, leraar en leerling, culturele aspecten van overdrachtslijnen
Les 2:
Meditatie, fundamentele goedheid, natuurlijke hiërarchie, de Rigden
Les 3:
De bede tot de Shambhala-overdrachtslijn, Dzokchen, Mahamudra, Rigdens en Dharmarajas, Gesar van Ling
Les 4:
Krijgerschap en Boeddhisme, Drala en de Mukpo-overdrachtslijnleer, hoe krijgerschap en Boeddhisme met elkaar verweven zijn.


 
*Walker Blaine maakt al 35 jaar deel uit van de Shambhala-
gemeenschap en bracht veel van deze jaren door met werken, wonen of in retraite zijn, binnen de Shambhala gemeenschap. Naast het feit dat hij een student van de Druk Sakyong en van Sakyong Mipham Rinpoche is,heeft Walker gestudeerd onder begeleiding van Khenpo Tsültrim Gyamtso. Sinds 2012 heeft Walker een ondersteunende rol in de totstandkoming van de teksten en instructies van de Shambhala overdrachtslijn en heeft hij toezicht gehouden op Tibetaanse vertaalprojecten voor Sakyong Mipham Rinpoche. Het verslag dat Walker Blaine in 2008 maakte van de Rinchen Terdzö, die de Sakyong
ontving, vind je hier:  can be downloaded here
Walker woont met zijn vrouw en zoon in Halifax, Nova Scotia

Zoominstructies:

 

Je kan hier testen: https://zoom.us/test

https://zoom.us/j/8524181916?pwd=Tmg3eG9xbXRmbytQN0QwMUE0WkliZz09

Meeting ID: 8524181916

Wachtwoord: 843769