Meeting Shambhala: An introduction to the Shambhala Lineage

Rotterdam/TRX108-2.jpg
Datum:
zondag 22 november 2020 (09:30 -12:30)
Plaats:
Online
Leraar : Walker Blaine
Coördinator : Kea Schelvis
Contactpersoon : Kea Schelvis
Deelnameprijs : 40
Deze video-cursus wordt in het Engels gegeven. Deze cursus verkent kernelementen van de Shambhala-Boeddhistische traditie,namelijk het samengaan van krijgerschap en Boeddhisme.

Door Corona maatregelen kan de cursus op 22 nov. alleen via Zoom gevolgd worden, de andere cursusdagen zijn waarschijnlijk, voor wie dat wil, ook in de schrijnruimte te volgen.

 

Kennismaken met  Shambhala . Een inleiding tot de Shambhala traditie.


Als we beoefeningen van een traditie ontvangen, is dat gebaseerd op de relatie tussen een levende traditiehouder – die de stroom van de leer kent en realisatie heeft - en een leerling. Om dat te ondersteunen moet de leerling de traditie waar zij wil instappen, begrijpen, in dit geval de Shambhala-traditie, gedragen door Sakyong Mipham Rinpoche.


De Engelstalige video-cursus wordt door Walker Blaine* gegeven. Tijdens de vier ochtenden van de cursus bekijken we de video’s en is er ruimte voor uitwisseling, vragen en contemplatie. De cursus is bedoeld voor alle beoefeningsniveaus en is de moeite waard voor zowel nieuwe als ervaren beoefenaars. Er is geen verplichte leesstof voor deze cursus.


Aanmelding geldt voor het geheel van vier ochtenden, hoogstwaarschijnlijk zal de cursus voortgang vinden in januari/februari om de lesstof in zijn geheel te kunnen behandelen. De uitwisseling en evt. vertaling zal door Fenja Heupers verzorgd worden.


De cursus kan met een beperkt aantal in het Centrum, of tegelijkertijd per Zoom gevolgd worden.

De discussies zullen gezamenlijk plaatsvinden. Geef bij je registratie op waar je voorkeur naar uit gaat.

Inhoud van de cursus:
De cursus behandelt wat een overdrachtslijn en een traditiehouder zijn; wat meditatie is in het algemeen en wat het is volgens de zienswijze van een traditie. Tevens wordt de visie van fundamentele goedheid en natuurlijke hierarchie in relatie tot the Rigden en Sakyong behandeld. De belangrijkste figuren uit de Shambhala-traditie worden geïntroduceerd aan de hand van de Bede tot de Shambhala-overdrachtslijn, met nadruk op Gesar van Ling en de Rigdens. Zij zijn door Chögyam Trungpa genoemd als bron van de Shambhala terma-leer. Tenslotte onderzoekt de cursus specifieke kenmerken van het Shambhala-boeddhisme en de Shambhala-cultuur.

Overzicht:
Les 1:
Overdrachtslijn en traditiehouders, leraar en leerling, culturele aspecten van overdrachtslijnen
Les 2:
Meditatie, fundamentele goedheid, natuurlijke hiërarchie, de Rigden
Les 3:
De bede tot de Shambhala-overdrachtslijn, Dzokchen, Mahamudra, Rigdens en Dharmarajas, Gesar van Ling
Les 4:
Krijgerschap en Boeddhisme, Drala en de Mukpo-overdrachtslijnleer, hoe krijgerschap en Boeddhisme met elkaar verweven zijn.


 
*Walker Blaine maakt al 35 jaar deel uit van de Shambhala-
gemeenschap en bracht veel van deze jaren door met werken, wonen of in retraite zijn, binnen de Shambhala gemeenschap. Naast het feit dat hij een student van de Druk Sakyong en van Sakyong Mipham Rinpoche is,heeft Walker gestudeerd onder begeleiding van Khenpo Tsültrim Gyamtso. Sinds 2012 heeft Walker een ondersteunende rol in de totstandkoming van de teksten en instructies van de Shambhala overdrachtslijn en heeft hij toezicht gehouden op Tibetaanse vertaalprojecten voor Sakyong Mipham Rinpoche. Het verslag dat Walker Blaine in 2008 maakte van de Rinchen Terdzö, die de Sakyong
ontving, vind je hier:  can be downloaded here
Walker woont met zijn vrouw en zoon in Halifax, Nova Scotia

Zoominstructies:

 

Je kan hier testen: https://zoom.us/test

https://zoom.us/j/8524181916?pwd=Tmg3eG9xbXRmbytQN0QwMUE0WkliZz09

Meeting ID: 8524181916

Wachtwoord: 843769