Ik stuntel, dus ik ben er niet

__teachingmudra.jpg
Centrum/Groep: Deventer
Datum:
maandag 15 april 2019 (19:45 -21:30)
Leraar : Fred van Welsem
Contactpersoon : Fred van Welsem
Lezing, uitwisseling en beoefening in het kader van de Maand van de Filosofie

‘Ik stuntel, dus ik ben er niet’
Stuntelend op zoek naar je zelf

Bijdrage in de Maand van de Filosofie Deventer.

De vraag ‘Wie ben ik?’ heeft denkers in culturen van oost en west door de eeuwen heen beziggehouden. Descartes in de 17e eeuw wordt met zijn bekende ‘Ik denk, dus ik ben’ als grondlegger van de moderne filosofie beschouwd. In de Maand van de Filosofie wordt hiermee op een speelse manier op de loop gegaan met het thema ‘Ik stuntel, dus ik ben’.

Ongeveer vijf eeuwen voor onze jaartelling deed de historische Boeddha hetzelfde onderzoek naar de vraag ‘Wie ben ik?’ Hij kwam tot de opzienbarende conclusie dat hij – hoe hard hij ook zocht – helemaal geen ‘ik’ vinden kon. Hij vond geen blijvend ‘iets’ dat met ‘ik’ aangeduid kon worden. Wat hij vond was een samenstromen van oorzaken en voorwaarden; een proces van fysieke, gevoelsmatige en mentale processen, dat voortdurend in beweging en nooit zichzelf gelijk is. Dit wordt aangeduid als de leer van ‘anatman’: ‘niet-zelf’. Als goed filosoof nodigt hij zijn studenten van vroeger en nu uit om hem niet op zijn woord te geloven, maar zelf dit onderzoek ook te doen.

Op maandag 15 april kan je al stuntelend (en denkend) dit onderzoek doen. Onder begeleiding van Fred van Welsem, mediator en meditator; leraar in de Shambhala Boeddhistische traditie. Na een korte introductie neemt hij je graag mee in een gezamenlijk gesprek en individueel onderzoek.

Daarvoor ben je van harte welkom in de T.G. Gibsonstraat 33.
Er is thee vanaf 19.45 en om 20.00 uur beginnen we en rond 21.30 sluiten we af.
Van harte welkom !

Deelname is gratis, maar meld je alsjeblieft aan via Eventbrite in kader van de planning. Een vrijwillige bijdrage is welkom