Shambhala Meditatie met Sakyong Mipham Rinpoche - De goedheid van de mensheid verkondigen

Amsterdam/afbeelding.png
Centrum/Groep: Amsterdam Grote schrijn ruimte
Datum: vrijdag 29 december 2017 (09:00 -18:00) zaterdag 30 december 2017 (09:00 -18:00) zondag 31 december 2017 (09:00 -13:00)
Coordinators : Bert de Jonge & Debbie Evers
Deelname prijs : €80
Leden Prijs: €75
Herhalers/Jongeren/Minima: €50
Dit programma bestaat uit opnames van online engelstalige lezingen, de engelstalige Shambhala Meditatie-transmissie van Sakyong Mipham Rinpoche, en discussie-groepen en oefeningen in het Nederlands. Deelname alleen voor het gehele programma.

We leven in gecompliceerde tijden. Als we kijken naar alle grote veranderingen en ernaar dat we worden overstelpt met informatie, vragen we ons af hoe we moeten leven. Hoe vinden we de kracht om de uitdagingen en verwarring in ons leven, en in de grotere wereld, onder ogen te zien? Volgens de Shambhala leren is onze menselijkheid het antwoord. In onze lichaam, geest en hart is er een eenvoud waar we naartoe terug kunnen en waaruit we vertrouwen kunnen putten en waarin we helderheid en compassie kunnen vinden.

Shambhala Meditatie is een beoefening die ons thuis brengt bij onze eenvoud en bij de wijsheid van onze menselijke ervaring. Het is de verkondiging van de menselijke goedheid die ons helpt om met ons leven om te gaan en om de moed te belichamen die de wereld zo nodig heeft.

Sakyong Mipham Rinpoche gaf deze intieme beoefening in een 3-daags programma in Canada, terwijl er gelijktijdig een online publiek was. De acharya’s Eve Rosenthal en Noel McLellan waren mede-leraren in dit programma.

In de opnames van dit programma zal Sakyong Mipham Rinpoche de essentie van gewaarzijn laten zien d.m.v. de 3 gebaren van Shambhala Meditatie. De volledige visie van Shambhala kan ervaren worden door deze eenvoudige maar diepzinnige beoefening.

Shambhala Meditatie opent ons naar onze eigen wijsheid, tederheid en moed, en het is een krachtig tegengif tegen alle agressie en lijden die we om ons heen zien. De Sakyong, samen met acharya Eve Rosenthal en acharya Noel McLellan, zal ons leiden terwijl we de diepte van onze eigen menselijkheid onderzoeken, de fundamentele goedheid die aan de bron ligt van al onze ervaring.

Shambhala Meditatie is zowel intiem als diepzinnig; het leert ons om onze inherente wijsheid en compassie te belichamen, en het bekrachtigt ons om de fundamentele goedheid van de wereld met een open hart te onderzoeken.

Over de Sakyong
De Sakyong, letterlijk vertaald ‘aarde beschermer’, is een dharma koning en wijsheidshouder van de Shambhala overdrachtslijn; hij begeleidt duizenden studenten over de hele wereld in het pad van meditatie.

De leren van de Sakyong laten ons zien hoe we het dagelijks leven kunnen gebruiken om onze spirituele mogelijkheden te laten rijpen. Onze beoefening bestaat eruit dat we onze geest naar anderen wenden als een discipline die vertrouwen en compassie creëert – de vaardigheid die ons helpt succesvol te zijn doordat we ons deugdzaam gedragen.

De Sakyong is geboren in Bodhgaya, India, in 1962 als de oudste zoon van Chögyam Trungpa Rinpoche en Lady Könchok Palden. Hij is de wedergeboorte van Mipham de Grote, een bekend Nyingma geleerde en meditatie meester. Als lid van de Mukpo familie van Oost-Tibet, is hij ook nakomeling van de Tibetaanse krijger-koning Gesar van Ling.

De Sakyong is ook een gepassioneerd hardloper en heeft negen marathons gelopen. Hij is de schrijver van ‘Je geest als bondgenoot’, het in het Engels prijsbekroonde en naar het Nederlands vertaalde ‘Meester over je eigen Leven’, en 'Running with the Mind of Meditation' (Ned. Vertaling: Running Buddha – Je balans vinden met hardlopen) . Hij ondersteunt organisaties en projecten die een voorbeeld zijn voor de visie van Shambhala via de 'Sakyong Foundation'. Hij geeft over de hele wereld lezingen, en combineert daarbij zijn westerse en zijn oosterse achtergrond in een nieuw perspectief waarmee hij zijn leerlingen uit Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië bereikt.

Acharya Eve Rosenthal werd leerling van Chögyam Trungpa Rinpoche, stichter van Shambhala en Naropa Universiteit, in 1973. Zij diende in veel verschillende bestuurlijke functies in de tachtiger jaren, en in die periode begon zij ook dharma-onderricht te geven. De Sakyong machtigde haar als senior leraar in 2005; zij kreeg toen de titel Acharya.

Ze reist veel om meditatielessen te geven, en om in de Shambhala en boeddhistische principes les te geven. Ze leidt zowel openbare programma’s als programma’s voor gevorderde beoefenaren. Ze is de stichter van Shambhala online, heeft bij Wall Street gewerkt en als universiteitsdocent. Ze is ervaren Tai Chi beoefenaar en leraar, en ze woont in Nova Scotia, Canada.

Acharya Noel McLellan is tweede-generatie Shambhala beoefenaar. Hij is opgevoed in de cultuur die ontstond rond Chögyam Trungpa Rinpoche en zijn leerlingen.

Hij ontmoette Sakyong Mipham Rinpoche voor het eerst toen hij 16 was op een gevorderd programma. Na de middelbare school ging hij naar het eerste 3-maanden Seminarie dat door de Sakyong geleid werd. Hij haalde een graad in Religieuze studies aan de Colorado Universiteit, en hij reisde 18 maanden lang met de Sakyong door Noord Amerika, Europa en India.

Hij woont in Halifax, Nova Scotia met zijn vrouw en hun 2 jonge kinderen. Hij geeft daar les aan de Shambhala school; hierdoor helpt hij mee aan een transformerende benadering tot educatie. Hij houdt toezicht op de training voor jonge Shambhala leraren en voor leiders in sociale transformatie, en hij is een mentor voor het Ziji Collective dat zich wijdt aan het samengaan van de hedendaagse samenleving en de Shambhala principes. Noel schrijft over educatie, cultuur en Shambhala. Dit is te vinden op broken leaf.

Jongeren en minima kunnen meedoen tegen gereduceerd tarief. Jongeren en minima zijn scholieren en studenten onder de 25 jaar of mensen levend van een minimum inkomen.
Kun je je meer veroorloven? Graag!

Shambhala houdt haar programma’s graag toegankelijk voor iedereen. Als je beperkte financiële mogelijkheden hebt, neem dan vóór registratie contact op met de coördinator financiën: [email protected]. We kunnen altijd korting en/of betaling in termijnen afspreken. 

Betaling kan contant of op NL43 TRIO 0212 4980 37 aan ‘Shambhala Centrum Amsterdam’ onder vermelding van de titel van dit programma.
Bij geannuleerde deelname geldt volledige restitutie. Bij afmelding minder dan een week voor aanvang van de cursus brengen we € 15,- in rekening voor reeds gemaakte kosten.