Daoisme

Amsterdam/MaYuanWateralbum.2.png
Centrum/Groep: Amsterdam Grote schrijn ruimte
Datum: donderdag 15 juni 2017 (20:00 -21:30)
Leraar : Meino Zeillemaker
lezing over de grote zuster van het Shambhala-boeddhisme. Met een vergelijking tussen de twee, en kunst.

Over Daoïsme

Meino Zeillemaker: "Ik heb me meer dan dertig jaar met praktisch taoïsme beziggehouden, Tai Chi, de I Ching, en de laatste tijd de Qigong van Eva Wong. Maar onlangs ben ik nagegaan waar die ideeën vandaan komen en hoe ze samenhangen.

Ik ben nog nooit een levenswijze tegengekomen waarvan alle onderdelen, filosofie, het dagelijks leven, werk, kunst, moraal en vechtkunst zo met elkaar samenhangen. En ik realiseerde me hoezeer taoïsme en shambhala-boeddhisme op elkaar lijken en hoe verwant ze met elkaar zijn. Niet voor niets sloot Chögyam Trungpa toen hij in Amerika kwam vooral vriendschap met zenmeesters, zen is een combinatie van boeddhisme en taoïsme. En sloot Sakyong Mipham vriendschap met Eva Wong, een taoïstische meester.

Het is niet alleen zo dat taoïsme en shambhala-boeddhisme erg op elkaar lijken, maar ook enorm van elkaar verschillen. Een vergelijking zal veel zeggen over taoïsme én over shambhala.

Daoïstische kunst is fantastisch omdat hij zo modern overkomt én zo toegankelijk is. En daoïsme heeft een grote invloed uitgeoefend op onze moderne kunst."