Weg van Shambhala cursus FG1 - Wie ben ik? de fundamentele goedheid van het mens zijn

BasicGoodnessSeries/desk-on-beach.jpg
Centrum/Groep: Amsterdam Grote schrijnruimte
Datum:
dinsdag 17 oktober 2017 (20:00 -22:00)
dinsdag 31 oktober 2017 (20:00 -22:00)
dinsdag 14 november 2017 (20:00 -22:00)
dinsdag 28 november 2017 (20:00 -22:00)
dinsdag 12 december 2017 (20:00 -22:00)
dinsdag 9 januari 2018 (20:00 -22:00)
Lerares : Mary Fahrenfort
Contactpersoon : Paul Slater
Deelnameprijs : €115
Ledenprijs: €85
Solidariteitprijs: €170
Herhalers/Jongeren/Minima: €55

"Wie ben ik?" 

Die vraag stellen we ons allemaal – als we vijftien zijn. Daarna meestal niet meer. Omdat we denken dat het antwoord niet bestaat. Of vaker misschien, omdat we menen het antwoord ingevuld te hebben: ‘Ik ben een man/vrouw, van 26/54, met/zonder partner/kinderen, die advocaat/werkloos is, hardwerkend/koppig/met een hekel aan bloemkool. Het leven is niet altijd eenvoudig maar ik red me wel en dat ik later doodga is nu geen punt.’ Voor mensen met spirituele belangstelling is dat natuurlijk niet genoeg.


Daarom gaan we in deze cursus verder in op de achtergronden van die vraag, ons eigen gevoel erover en de richting waarin het Boeddhisme een antwoord zoekt. Nooit een definitief antwoord – samen verkennen is belangrijker dan panklare antwoorden, en ook dat samen verkennen is wat we via verschillende oefeningen in deze cursus zullen doen.


De Fundamentele Goedheid serie bestaat uit 3 reeksen avondcursussen, ieder bestaande uit 6 avonden. 

Deze eerste cursus richt zich op ons gevoel van zelf en behandeld onder meer onderwerpen als fundamentele goedheid, zelfloosheid, de opkomst van ego en de vijf skandha's, cocon, boeddhanatuur en het vertrouwen van krijgerschap. Naast meditatie zullen er contemplatieve verkenningen van het zelf zijn gebaseerd op 'de vier pijlers van aandacht'.

'Wie ben ik? De fundamentele goedheid van het mens zijn' is de eerste van de driedelige serie cursussen, gezamenlijk de Fundamentele Goedheid Serie genaamd. Deze serie richt zich op universele vragen die in bijna alle culturen en tradities  van onze menselijke geschiedenis terugkomen. De tweede cursus heet 'Hoe kan ik helpen? De fundamentele goedheid van de samenleving' en de derde cursus draagt als titel 'Wat is echt? De fundamentele goedheid van  de werkelijkheid'. We beogen met deze cursussen om leergroepen te ontwikkelen waarin mensen samen kunnen komen om naar hun eigen ervaringen en de wereld  te kijken.

Over het algemeen wordt deze serie gebracht vanuit een ervaringsmatige invalshoek, met nadruk op het begrijpen van de visie en betekenis van deze leringen, en de toepasselijkheid daarvan in ons leven. Het is een krachtige reis door de volledige visie en ervaring van fundamentele goedheid - onze persoonlijke ervaring, onze ervaring met anderen, en onze verhouding tot de werkelijkheid van het leven zelf.

Naast het uitnodigen tot het ervaren van de oorspronkelijke wakkerheid en waardigheid van het mens zijn, beschrijft de Fundamente goedheid serie ook het daaronderliggend begrip van een sociale revolutie. Shambhala visie beperkt zich niet tot individuele bevrijding; het is een visie voor een menselijke samenleving en een 'verschuiving' van de menselijke geschiedenis.

De cursussen zijn open voor iedereen. Deze serie kan zowel voor nieuwe als gevorderde studenten betekenisvol en verrijkend zijn. 

Beginnende studenten dienen voorafgaand aan deze cursus al meditatie-instruktie te hebben ontvangen binnen onze traditie. Deze wordt elke maandagavond aangeboden op de Open avonden. Het is aanbevolen, maar niet verplicht, om al eerder een cursus uit de Dagelijks leven serie,  en/of Shambhala training niveau 1 te hebben gevolgd.

 

Shambhala houdt haar programma’s graag toegankelijk voor iedereen. Als je beperkte financiële mogelijkheden hebt, neem dan vóór registratie contact op met de coördinator financiën: [email protected]. We kunnen altijd korting en/of betaling in termijnen afspreken.

 

Betaling kan contant of op NL43 TRIO 0212 4980 37 aan ‘Shambhala Centrum Amsterdam’ onder vermelding van de titel van dit programma. Bij geannuleerde deelname geldt volledige restitutie.