Concert: KYOTO SAN

Rotterdam/Sankyoku-006231.jpg
Centrum/Groep: Rotterdam
Datum: zondag 17 maart 2013 (19:00 -22:00)
Een avond muziek verzorgd door een traditioneel Sankyoku ensemble uit Kyoto-Japan

Vanavond is er een bijzonder concert van het ensemble KYOTO SAN uit Japan. Ze spelen in de Sankyoku-stijl, wat een van de Japanse traditionele muziekstijlen is.

De muziek wordt gespeeld op koto (dertiensnarige getokkelde citer), sangen (driesnarige langhalsluit, ook wel shamisen genoemd) en shakuhachi (bamboefluit). Met een heel specifieke en voor ons ongebruikelijke zangtechniek wordt hierbij door de sangenspeler vaak ook gebruik gemaakt van de menselijke stem als begeleiding. Hoewel de sankyoku, zoals het woord al zegt, ensemblemuziek voor 3 instrumenten is, is in het samenspel de samenklank geen doel op zich, maar wel het creëren van klanksferen. De subtiliteit van de sangen, de elegantie van de koto en de Zen-spiritualiteit van de shakuhachi komen hierin prachtig tot hun recht.

Yodo Kurahashi begon zijn shakuhachistudie op jeugdige leeftijd als leerling van zijn vader Yodo Kurahashi en zette deze later voort bij Homei Matsumura. Onder deze leraren studeerde hij voornamelijk ‘honkyoku’, de traditionele solostukken gebaseerd op de Boeddhistische traditie, en ‘sankyoku’ met koto en sangen. Als lid van de Kyoto Hogaku groep studeerde hij daarnaast ook hedendaagse stukken.
Hij begon met optreden in Osaka in 1976, waarbij hij de en had zijn eerste buitenlandse optreden in New York in 1981. Sinds die tijd heeft hij veel buiten Japan opgetreden, zowel in andere Aziatische landen, als in Amerika en West Europa. Met zijn spel heeft hij diverse prijzen in de wacht gesleept. Sinds 1989 geeft hij regelmatig internationaal gastcolleges aan hogescholen en universiteiten en sinds 1990 is hij aangesteld als directeur van verschillende culturele verenigingen in Kyoto, waaronder de Myoanji Tempel. Daarnaast geeft hij wereldwijd lessen en workshops. Sinds 2000 werkt hij vanuit een breder perspectief en heeft van daaruit samenwerkingsprojecten gedaan met zowel traditioneel Chinese als Westerse instrumentalisten. Zoals de bekende Chinese pipaspeelster Liu Fang en de
Nederlandse pianist Ronald Brautigam.
Op 60jarige leeftijd trad hij, met de overname van diens naam, als Yodo Kurahashi 2e officieel in de voetsporen van zijn vader. In 2012 organiseerde hij in Kyoto het vierjaarlijkse Wereld Shakuhachi Festival.
 
Ayako Kurahashi-Maeda studeerde aanvankelijk onder leiding van haar moeder, Reiko Maeda en later onder Shizue Sasagawa, shamisen (Kyushu stijl) en koto (Ikuta School). Als lid van de Kyoto Hogaku Groep bekwaamde zij zich daarnaast in het moderne kotospel. Sinds 1995 treed zij, samen met haar echtgenoot Yoshio Yodo Kurahashi, regelmatig op in Japan, Amerika en Europa.
 
Shigehiro Shimada studeerde sangen (Kyushu stijl) en koto (Ikuta School) onder Haruko Kurabe en Nobu Tokuyoshi, en later onder Mamoru Ono. Hij begon met optreden in 1974 en heeft sinds die tijd regelmatig opgetreden in Japan, Rusland en Noord- en Oost Europa. Ook won hij met zijn spel diverse prijzen.

Entreeprijs: 10 euro (7,50 euro voor studenten)
Opgave bij Marie-Françoise Provot :
[email protected]
Aanvang concert: 19:30 uur (centrum open vanaf 19:00 uur)

PROGRAMMA
1. Shika no Tone (Herten roepen in de Verte) - shakuhachi solo.
2. Taki-Ochi (Waterval) - shakuhachi solo.
3. Yugao (Maanbloem) - duet voor koto en sangen.
4. Chidori no Kyoku (Lied van de Pluvieren) - trio voor twee koto’s en shakuhachi.
Pauze
5. Jimbo Sanya - shakuhachi solo.
6. Hagi no Tsuyu (Dauw op de Japanse Vlinderstruik) - trio voor koto, sangen en shakuhachi.